מכשיר דפיברילטור וחשיבותו בהצלת חיים

דום לב (באנגלית: Cardiac Arrest) היא תופעה נפוצה הגורמת להפרעת קצב קיצונית, יש מגוון סיבות העשויות לגרום לתופעה, ואחת הסיבות השכיחות היא התקף לב. על פי נתוני משרד הבריאות והאיגוד הקרדיולוגי הישראלי, למעלה מ-10,000 ישראלים לוקים מדי שנה בהתקף לב ועוד רבים אחרים סובלים מדום לב מסיבות אחרות. בכל אירוע של דום לב הזמן משחק תפקיד מרכזי ומהווה גורם קריטי למניעת נזק קריטי ובלתי הפיך למוח ולהצלת חייו של החולה.

באירוע מסוג דום לב ישנה הפסקה מוחלטת של פעילות הלב. ללב תפקיד מרכזי להזרמת הדם הנושא עמו חמצן לכל איברי הגוף, לכן כאשר הלב אינו מתפקד זרימת הדם למוח נפסקת מיד. תוך 5 עד 10 שניות בלבד החולה יאבד את הכרתו ויתמוטט במקום, אם לא מעניקים לו טיפול מהיר ונכון בהתאם למצבו תוך 3 עד 5 דקות מתחילת האירוע, מוחו של החולה עשוי להינזק באופן קריטי ובלתי הפיך.

אבחון וטיפול מהיר

כדי לאבחן בדיוק ובמקצועיות דום לב יש לעבור בדיקת אק”ג. בדיקת אק”ג מאפשרת לזהות האם אין פעילות חשמלית בלב או האם יש פעילות חשמלית מהירה וחריגה המעידה על פרפור חדרים. מאחר ורוב האירועים של דום לב חלים בהפתעה וללא כל התרעה מוקדמת, אסור לפנות את החולה לבית חולים קרוב או להמתין בחוסר מעש עד הגעת ניידת טיפול נמרץ. יש לפעול במהירות, וכמובן חשוב לשמור על קור רוח, וקודם כול חייבים לבדוק האם החולה חסר הכרה ולאחר מכן חשוב לבדוק אם יש לו דופק.

אם החולה מחוסר דופק יש להתחיל מיד בעיסוי לבו, ובמקביל יש להיעזר באנשים קרובים כדי להזעיק ניידת טיפול נמרץ ולבקש מהסובבים להביא במהירות דפיברילטור, כלומר מכשיר החייאה חצי אוטומטי. חשוב לציין כי יש מכשיר החייאה במקומות רבים בגלל חוק שאושר לפני מספר שנים, החוק מחייב הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים המיועדים בדרך כלל ל-500 איש ומעלה.

מכת חשמל באמצעות מכשיר דפיברילטור

במקרים רבים נקלעים לאירועי דום לב ברחוב, בקניון, בפארק או בבית, לכן אין אפשרות לדעת ולאבחן האם החולה סובל מדום לב הנובע מפרפור חדרים או מחוסר פעילות חשמלית של הלב. לכן, מסתמכים על ההנחה שהאירוע נגרם כתוצאה מפרפור חדרים, הטיפול האפשרי הוא מכת אגרוף חזקה באזור החזה, אך בעולם המודרני בו אנו חיים מומלץ לבחור באפשרות מתקדמת וטובה יותר, ויש לתת מכת חשמל באמצעות מכשיר דפיברילטור חצי אוטומטי.

כל אדם, גם ללא רקע רפואי, וגם מי שלא עבר קורס עזרה ראשונה והחייאה, יכול לתת מכת חשמל לחולה הסובל מדום לב. השימוש במכשיר ההחייאה פשוט, יש לחבר לחזה החולה שתי מדבקות בהתאם לסימנים, אגב מכשיר איכותי וחדשני כולל הוראות בעברית ויש לעקוב אחריהן כדי לסייע לחולה.

חשוב לדעת כי המכשיר מאבחן באופן עצמאי את קצב לבו של החולה, אם המכשיר מזהה מצב המחייב מכת חשמל, הוא ייטען בעצמו וינחה את המשתמש מתי ללחוץ על כפתור ההפעלה כדי לתת מכת חשמל. מיד לאחר השוק החשמלי, יש להמשיך בעיסוי הלב עד הגעת הניידת.

טיפול מציל חיים

דום לב הוא תופעה נפוצה בארץ ובעולם, מדי שנה לוקים בדום לב, מחוץ למרכזי הרפואה ובתי החולים, למעלה מ-350,000 בני אדם רק בארצות הברית. שיעור התמותה בקרב הלוקים בדום לב מחוץ לבית החולים, וללא טיפול מהיר, הוא גבוה במיוחד ועומד על כמעט 90%. גם בישראל תושבים רבים סובלים מדום לב מדי שנה, ביניהם לא מעט החייבים את חייהם למכשירי הדפיברילטור הנמצאים כיום במקומות ציבוריים רבים, וכמובן לתגובה המהירה של אנשים בסביבה המודעים לבעיה ולסיכוניה, ודואגים לעיסוי לב החולה ומכת חשמל זמן קצר לאחר תחילת האירוע.